#EUface

Zgodba 3.4.2018 12:07

Študentje in dijaki se bodo pomerili za naslov Lego Masters

Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko (FE) bo v četrtek potekal turnir Lego Masters, ki ga fakulteta organizira že šesto leto zapored. Na turnirju se bo v znanju robotike, avtomatike in senzorike pokazalo 33 ekip, od tega osem študentskih ter 25 dijaških, so sporočili s fakultete.

V avli fakultete bosta postavljena dva različna poligona, eden za dijake in eden za študente. Na vsakem poligonu se bosta vnaprej določenem izzivu s svojima mobilnima sistemoma istočasno pomerili dve ekipi.

Študentje se bodo pomerili v izzivu z naslovom Ujemi me, če me moreš, ki od ekip zahteva izdelavo in programiranje sistema, ki zna slediti določeni trajektoriji, se na poligonu lokalizirati in izogibati oviram. Zmaga ekipa, katere avtonomno vozilo ujame oziroma se bolj približa nasprotnikovemu. Pri tem se položaji vozil in ovir določijo naključno.

Dijaki pa se bodo s svojimi avtonomnimi vozili pomerili v izzivu razvrščanja barvnih objektov v zbiralnike po ujemajočih barvah objektov in zbiralnikov. Pri tekmovanju bo pomembna hitrost vozil, saj bodo določeni objekti skupni obema robotoma, ki začneta istočasno, dosegel pa jih bo tisti, ki bo hitrejši.

Študentske ekipe se lahko potegujejo tudi za nagrado najbolj inovativne rešitve problema. Posterji, na katerih morajo na kratko opisati svoj projekt, bodo na dan tekmovanja razstavljeni v avli fakultete, strokovna komisija pa bo ocenila najboljšo rešitev in nagradila ekipo.

Glavni cilj turnirja je ekipno delo med tekmovalci, vzpodbujanje projektno orientiranega razmišljanja ter pridobitev dodatnih praktičnih znanj skozi igro.

Tovrstna znanja po navedbah fakultete niso uporabna samo na področju razvoja avtonomnih sistemov, ampak tudi pri načrtovanju, optimiranju in vodenju ostalih inteligentnih sistemov ter na številnih drugih interdisciplinarnih področjih.

Tekmovanje Lego Masters 2018 organizirata Laboratorij za avtonomne mobilne sisteme (LAMS) ter Laboratorij za modeliranje, simulacijo in vodenje (LMSV) FE.