#EUface

Novica 22.3.2018 13:01

Združenje dramskih umetnikov Slovenije ustanovilo Sklad Jerneja Šugmana

Združenje dramskih umetnikov Slovenije (Zdus) je ob 100-letnici delovanja ustanovilo sklad Jerneja Šugmana. V spomin na lani preminulega igralca, njegovo umetniško in pedagoško delo ter etično držo želi zlasti mladim, nadarjenim dramskim ustvarjalcem omogočiti letno štipendiranje bodisi za nadaljnje izobraževanje ali samostojno umetniško delo.

"Jernej Šugman je bil izjemno darujoč človek, ki je s svojim igralskim, pedagoškim, umetniškim delom in svojim etičnim stališčem ogromno dajal," je na današnji novinarski konferenci poudarila predsednica Zdusa Saša Pavček. Ustanovitev sklada, ki nosi njegovo ime, se jim je po njenih besedah zdel primeren način, da trajno obeležijo njegov spomin, obenem pa se z njim "na nek način borijo proti brezbrižnosti predvsem do mladih".

Skladb bo prvenstveno namenjen štipendiranju obetavnih dramskih ustvarjalcev, tako igralcev, režiserjev in dramaturgov kot tudi scenografov, lektorjev in kostumografov, ki si želijo nadaljnjega izobraževanja in so v času študija že dokazali svoj talent, delavnost in odgovornost. Glede na razpoložljiva sredstva pa bo lahko podprl tudi upokojene člane Zdusa in tiste, ki bi želeli narediti kakšen projekt, recital ali predstavo, je pojasnila Saša Pavček.

Po njenih besedah se nadejajo, da bodo izbrani štipendisti sredstva porabili s spoštovanjem do imena sklada in vseh, ki se bodo skladu pridružili kot donatorji ali podporniki. Pri tem upajo na sodelovanje tako z lokalnimi skupnostmi kot gledališkimi institucijami, društvi in posamezniki, zlasti pa si želijo sodelovanja z gospodarstvom.

"Skrajni čas je, da se kultura in umetnost začneta povezovati z gospodarstvom v dobrobit ne samo kulture, ampak celotne družbe," meni Saša Pavček. Kot je poudarila, v nekaterih evropskih državah opaža, da je družbena zavest gospodarskih združenj višja, saj en ali dva odstotka dobička namenjajo kulturi.

V Zdusu so že pripravili pravilnik o tem, kako bo mogoče podpreti ali donirati v sklad, ustanovili pa so tudi že petčlansko komisijo, ki bo obravnavala prošnje za štipendiranje, ki bodo prispele na razpis. V komisiji so trije člani Zdusa - kritičarka in dramaturginja Tea Rogelj, član SNG Drama Ljubljana Nik Škrlec in samostojna ustvarjalka v kulturi Maruša Majer - ter kot zunanja člana še profesorica na gledališki akademiji Tanja Zgonc in režiser Jernej Lorenci.

Po predsedničinih besedah bi si želeli, da bi prvo štipendijo podelili že v maju v času festivala ljubljanske Drame, v kateri je Šugman dolga leta deloval. Kot je povedal ravnatelj gledališča Igor Samobor, je ustanovitev sklada ena od najboljših možnih obeležitev spomina na velikega slovenskega igralca, saj se bo s štipendijami, ki bodo podeljene mladim, njegova igralska moč širila dalje. Po njegovih napovedih bo tudi letošnji Drama festival v celoti posvečen njegovemu spominu.