#EUface

Zgodba 23.2.2018 15:54

Katja Bidovec: "Na fotografska potovanja poskušam oditi brez pričakovanj"

Uspešna mlada fotografinja Katja Bidovec pravi, da je fotografija zanjo obsesija, vir užitka in sprostitve. Privlačijo jo oddaljene dežele in kulture. Nedavno se je vrnila iz Namibije, trenutno pa fotografira v Indiji. Letos jo med drugim čakajo vsaj še Kuba in begunska taborišča Zahodne Sahare. Na svoja fotografska potovanja vedno skuša oditi brez pričakovanj, ker smo na ta način po njenih besedah najtežje razočarani.

Preden je fotografija postala njena strast, se je profesionalno ukvarjala s košarko. Iz košarke je preskočila v fotografijo v prvih letnikih fakultete, predvsem preko predmetov na temo vizualnosti.

Prepričana je, da se morajo mladi fotografi učiti od starih fotografskih mojstrov, ki so postavljali mejnike v fotografiji, ustvarjali stile in s tem ikonične fotografije.

"Vsak posameznik si nabere vzornike, iz katerih črpa. Po drugi strani pa moramo najti tudi svoj stil, kar je najtežje ter ga poskušati vnesti v svojo fotografijo," je dejala Bidovčeva.

Velika ljubiteljica ulične fotografije med svoje vzornike na prvo mesto postavlja enega od začetnikov ulične fotografije, francoskega fotografa Henrija Cartier Bressona, v zadnjem času pa se navdušuje nad fotografijami Alexa Webba.

Veliko se ukvarja s fotografiranjem žensk, predvsem v islamskem svetu, ki jo tudi bolj privlači. "Tam sem se našla, imam svoj pristop, kako pristopam do teh žensk, kako jih fotografiram. Lahko rečem, da se vedno zabavamo."

Na vsa svoja fotografska potovanja pa mlada fotografinja poskuša oditi brez pričakovanj, "ker smo na ta način lahko najtežje razočarani", je dejala.

Indija - raj za ulično fotografijo

Poleg islamskega sveta je mladi fotografinji zelo blizu tudi Indija, saj je, kot pravi, "raj za ulično fotografijo".

"Življenje tam se odvija ne da bi te ljudje zares opazili. To je na nek način bistvo uličnega fotografa - da nisi prisoten na fotografiji, da tvoja energija ne vpliva - in to se v Indiji da. Tam je množica ljudi, ki te nima časa opazovati, zato tam res uživam," je dejala fotografinja.

Bidovčeva je zadnjih nekaj tednov preživela v Indiji, kamor se je odpravila fotografirat enega največjih hindujskih praznikov Šivaratri. Na praznovanju v mestu Varanasi ob reki Ganges se zbere na milijone romarjev, ki se cele dneve in noči udeležujejo različnih verskih obredov.

"Od nekdaj me privlačijo religiozne tematike, kljub temu da sama verjamem, da je prav religija naredila največ škode na tem planetu in da je na nek način absurdna. Kljub temu pa je s fotografskega vidika zelo lepa, privlačna, fotogenična. Ljudje so v drugem stanju, mislijo na nekaj drugega in te pustijo, da fotografiraš."

Projekt Izginjajoče kulture

S fotografom Arnejem Hodaličem sta pred tremi leti začela z dolgoročnim projektom, imenovanim Izginjajoče kulture. Najprej sta se odpravila v dolino reke Omo v Etiopiji, nato pa sta nadaljevala v Indiji ter Namibiji, od koder sta se pred nekaj meseci vrnila.

Namen projekta je predstaviti ljudstva, ki še vedno živijo tako kot pred stoletji, a so, po mnenju antropologov, zaradi različnih vzrokov na robu izumrtja. "Želim si, da bi ljudje v projektu videli drugačnost kultur, vizualno drugačnost. To je bistvo, ki ga želiva sporočiti. Spoštujmo te ljudi, spoštujmo multikulturnost," je poudarila Bidovčeva.

V te najbolj odročne in nevarne kraje sta s sabo vzela kompleten fotografski studio. Posameznice in posameznike želita prikazati, kot bi bili posneti v pravem fotografskem studiu, čeprav sta jih fotografirala na odmaknjenih območjih in v zelo težkih razmerah.

Kot je dejala fotografinja, se je na potovanjih po teh krajih najbolj dotakne drugačnost teh ljudstev in povezanost z lastno kulturo.

"Navdušuje me to, da ne pustijo, da bi jih kdo spremenil. Misijonarji jim želijo vsiliti zahodnjaški način življenja, jih obleči, spraviti v cerkve, vendar tega si ne dovolijo. To me pri njih fascinira. Mi se namreč pri spremembah hitro podredimo, precej hitro zgubljamo vez s preteklostjo, kar smo res bili, in sledimo množici."

Fotografije iz projekta Izginjajoče kulture sta Bidovčeva in Hodalič lani poleti razstavila na Ljubljanskem gradu, do 17. marca pa so fotografije na ogled v novomeškem Jakčevem domu.

V ospredju sodelovanja med EU in Afriko trgovina, razvoj in varnost

EU z Afriko sodeluje na več področjih. V ospredju so trgovina, razvojno sodelovanje, varnost, v zadnjih letih pa vse bolj tudi migracije in boj proti terorizmu. Slovenija glede razvojne pomoči Afriki zastopa stališče, da razvoja ni brez varnosti na eni strani ter brez varovanja človekovih pravic na drugi strani.

Več o tem na tem spletnem naslovu.

Želi si, da fotografiranje ostane obsesija, ne poklic

Mlada fotografinja je doslej imela že precej skupinskih razstav ter kar šest samostojnih, večino s poudarkom na ulični fotografiji.

Kot prva Slovenka je lani dosegla drugo mesto na fotografskem natečaju podjetja Nikon ob njihovi stoletnici, kjer je sodelovalo več kot 21.000 fotografov z več kot 70.000 fotografijami. Drugo mesto je osvojila v kategoriji na temo praznovanja s fotografijo vernikov v templju Weherahena na Šrilanki.

Njene fotografske in študijske uspehe so prepoznali tudi na matični fakulteti za družbene vede (FDV), kjer je prejela komunikološko nagrado Hanna Hardta za izstopajoče dosežke študentk in študentov medijskih in komunikacijskih študij, ki jo podeljujeta Katedra za medijske in komunikacijske študije na FDV.

Bidovčeva pa se poleg fotografiranja ukvarja tudi s številnimi drugimi dejavnostmi. Med drugim bo v poletnem semestru pričela s poučevanjem na FDV, kjer bo izvajala modul Photoshop, poleg tega pa za revijo National Geographic Slovenija skrbi tudi za družbene medije. Svoj delovnik zapolnjuje z različnimi stvarmi, na tak ali drugačen način povezanimi s fotografijo, pomaga pa tudi pri vodenju družinske slaščičarne.

Noče, da bi bila fotografija poklic, s katerim bi se morala preživljati. Fotografirati želi le tisto, kar jo resnično zanima. "Moj cilj je, da fotografija zame ostane obsesija, nekaj v čemer res uživam, se sprostim. Menim, da le na tak način si lahko zares dober in delaš stvari, ki te veselijo."