#EUface

Novica 10.2.2018 8:30

Osnovnošolci se bodo preizkusili v tekmovanju s papirnatimi letalci

V Ljubljani bodo danes devetič pripravili tekmovanje v letenju s papirnatimi letalci in modeli drsalcev. Tekmovanja s papirnatimi letalci se lahko udeležijo osnovnošolci, z modeli drsalcev pa lahko tekmujejo tudi starejši. Tekmovanje bo v stavbi Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Osnovnošolci bodo papirnate letalce, s katerimi bodo tekmovali, zgibali iz enega lista pisarniškega papirja, formata A4. Pomerili se bodo v trajanju leta, dolžini leta in natančnosti pristajanja v cilj. Zmagovalce bodo razglasili v kategorijah do 3. razreda in do 9. razreda.

Tekmovalci si bodo lahko za vsako panogo pripravili drug model ali pa vse lete opravili z istim modelom. V vsaki panogi bodo imeli tekmovalci na voljo več poskusov. Končna uvrstitev bo odvisna od seštevka trajanja vseh letov oziroma točk v posameznih panogah.

Kasneje pa bo potekalo tudi tekmovanje z modeli drsalcev. Cilj tekmovanja je izdelati jadralni model za met iz roke, ki bo v seštevku časov petih poletov najdlje ostal v zraku. Tekmovalci se bodo pomerili v kategorijah osnovnošolci ter mladostniki in odrasli.

Konstrukcija modela je lahko poljubna. Razpetina krila ne sme presegati 30 centimetrov, vzletna masa modela pa ne 100 gramov. Model je lahko izdelan iz lesa ali penastih materialov, kot so balza, depron, stirodur, stiropor v kombinaciji s smrekovim ali lipovim lesom in papirnimi gradivi.

Tekmovanje letos poteka že devetič zapored. Organizira ga revija za tehniško ustvarjalnost mladih TIM v sklopu Zveze za tehnično kulturo Slovenije.