#EUface

Novica 13.1.2018 8:00

Najboljši učenci se bodo danes na tekmovanju Bober pomerili v računalniškem razmišljanju

Fakulteta za računalništvo in informatiko bo tudi letos gostila državni nivo mednarodnega tekmovanja ACM Bober, kjer se bo v računalniškem razmišljanju pomerilo najboljših 227 osnovnošolcev in srednješolcev. Tekmovanje med učenci postaja vse bolj priljubljeno, samo letos se ga je na šolski ravni udeležilo nekaj manj kot 30.000 otrok.

Kot so sporočili s fakultete za računalništvo in informatiko, je v današnji družbi kakovostno znanje računalništva nujno za vsakdanje delovanje vsakega posameznika in eden ključnih pogojev za razvoj in uspešno poslovanje gospodarstva. Prav zato je treba računalniško razmišljanje čim prej približati mladim, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Gre za mednarodno tekmovanje, ki spodbuja zanimanje učencev in dijakov za računalništvo in informatiko, razvija logično sklepanje, algoritmično mišljenje ter spretnosti za reševanje problemov. Mladi tako na zanimiv in zabaven način spoznajo, da sta računalništvo in informatika veliko več od brskanja po spletu, računalniških iger, poslušanja glasbe in gledanja filmov.

Tekmovanje ACM bober sicer postaja eno najpopularnejših tekmovanj v znanju tako v svetu kot v Sloveniji. Vendar pa na fakulteti za računalništvo in informatiko izpostavljajo, da se veliko zanimanje otrok za računalništvo in informatiko kasneje v slovenskem šolskem sistemu izgubi. Izgubo zanimanja pripisujejo tudi zapostavljenosti računalništva in informatike v osnovnošolskem in srednješolskem učnem načrtu. Za razliko od večine razvitih držav, ki imajo obvezni predmet iz računalništva in informatike tako v osnovni kot v srednji šoli, tega pri nas ni, so še sporočili s fakultete.

Tekmovalci, ki bodo danes v 40 minutah najbolje rešili 15 nalog, si bodo na državnem tekmovanju prislužili zlata in srebrna priznanja. V Sloveniji tekmovanje Bober v sodelovanju z univerzami v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem organizira računalniško združenje ACM Slovenija.