#EUface

Novica 12.1.2018 10:34

V Hiši EU odprli fotografsko razstavo o Bolgariji

Ob začetku bolgarskega predsedovanja Svetu Evropske unije so v četrtek v ljubljanski Hiši EU organizirali dogodek Predstavljamo Bolgarijo, v okviru katere so odprli tudi fotografsko razstavo. Obiskovalce sta uvodoma pozdravila vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič in bolgarski veleposlanik Dimitar Ivanov Abadjiev.

Abadjiev je v govoru izpostavil, da je Bolgarija ena od najmlajših članic EU, obenem pa ena najstarejših držav v Evropi ter predstavil nekatere zgodovinske posebnosti te dežele, ki je s 1. januarjem prevzela predsedovanje EU.

Na razstavi Bolgarska mesta - tradicija, ki živi je upodobljena bolj in manj poznana bolgarska naravna in kulturna dediščina. Med njimi tudi fotografija nabiranja cvetov vrtnic, ki so za Bolgarijo izjemnega pomena - tako gospodarskega kot kulturnega. Razstava je na ogled še do konca januarja.

Poleg razstave so obiskovalci na dogodku, ki sta ga organizirala predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in veleposlaništvo Bolgarije v Sloveniji, uživali tudi v kulinaričnih vtisih in potopisnem predavanju. Vodnik po Bolgariji Tadej Bricelj je na predavanju predstavil svoje vtise iz t. i. dežele vrtnic in izpostavil tudi nekaj podobnosti s Slovenijo.

Četrtkov dogodek je bil organiziran v okviru serije družabnih prireditev pod skupnim imenom Odkrivaj EU, v okviru katere predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji letos vsak mesec, z izjemo julija in avgusta, vabi v Hišo Evropske unije.