#EUface

Novica 13.1.2018 7:00

V Hočah državno prvenstvo v hitrem branju

Na tekmovanju iz hitrega branja in razumevanja HiBra se bo danes v Hočah pomerilo kar 64 tekmovalcev iz 16 osnovnih in 3 srednjih šol. Najhitrejši tekmovalec na regijskih tekmovanjih je prebral kar 5265 besed na minuto. Četrto državno tekmovanje, ki bo od 10. ure potekalo v OŠ Dušana Flisa v Hočah, prireja EIC Univerzum Minerva Maribor.

Od 198 tekmovalcev, ki so se 14. decembra pomerili na regijskih tekmovanjih, se jih je na državno uspelo uvrstiti 64. "Že na tem tekmovanju so tekmovalci dosegli boljše rezultate kot lani," je pojasnila direktorica Univerzuma Minerva Vanja Jus.

Na državnem prvenstvu se bodo uvrščeni pomerili v branju in razumevanju treh različnih člankov, ki so tematsko različni in primerni za vsako posamezno starostno skupino. Bralec bo mogel ob koncu pokazati, da razume vsaj 60 odstotkov prebranega.

"Letošnje tekmovanje bo za bralce in gledalce prava poslastica, saj smo bili že na predtekmovanjih priča neverjetnim bralnim hitrostim. Absolutni zmagovalec pa je bral s hitrostjo kar 5265 prebranih besed na minuto," je zagotovila Jusova. Med drugim je kar 12 juniorjem in šestim otrokom uspelo brati s hitrostjo nad tisoč besed na minuto, kar je približno štirikrat hitreje, kot je branje povprečnega odraslega bralca.

Tekmovanje je komplementarno tekmovanju Svetovne organizacije miselnih športov, v sklopu katere potekajo svetovna prvenstva v hitremu branju in tekmovanja v pomnjenju ter slovensko državno prvenstvo v pomnjenju memoriada. Namen tekmovanja v hitrem branju je izboljšati bralno pismenost in širiti slovensko bralno kulturo.