#EUface

Novica 9.12.2017 10:00

V ospredju proračuna EU za leto 2018 mladi, rast in varnost

V ospredju proračuna EU za prihodnje leto bodo mladi, rast in varnost. Evropski poslanci so v njem zagotovili več podpore za nezaposlene mlade in dodatno financiranje za majhna in srednja podjetja, raziskovalne programe in program Erasmus+. Prevzete obveznosti za leto 2018 znašajo 160,1 milijarde evrov, odobrena plačila pa 144,7 milijarde evrov.

Evropski parlament, ki je proračun potrdil konec novembra, je zavrnil znižanje proračuna za rast in delovna mesta, kot je predlagal Svet, ter zagotovil več denarja za pobudo za zaposlovanje mladih, ki bo sedaj skupaj prejela 350 milijonov evrov.

Parlament je zagotovil tudi več sredstev za programe, ki spodbujajo rast in delovna mesta. Program Obzorje 2020 bo prejel dodatnih 100 milijonov evrov, Erasmus+ dodatnih 24 milijonov in program COSME dodatnih 15 milijonov evrov.

Podpora za mlade kmete se je na zahtevo Parlamenta zvišala za 34 milijonov evrov, okolju in podnebju prijaznim kmetijskim praksam pa bo namenjenih dodatnih 95 milijonov evrov.

Parlament je zvišal tudi proračun za Europol, ki bo dobil dodatnih 3,7 milijona evrov in deset novih delovnih mest ter Eurojust, ki bo glede na letos prejel dodatnih 1,8 milijona evrov in pet novih delovnih mest.

Evropski azilni podporni urad bo za reševanje migracijske krize prejel dodatnih pet milijonov evrov, zahvaljujoč Evropskemu parlamentu pa bo dodatnih 80 milijonov evrov namenjenih tudi zunanjemu delovanju EU na področju reševanja migracij.

Ker se v Turčiji razmere na področju demokracije, pravne države in človekovih pravic poslabšujejo, so poslanci za 105 milijonov evrov zmanjšali Turčiji namenjena predpristopna sredstva.