#EUface

Novica 17.11.2017 13:10

Makovec Brenčičeva ob dnevu študentov: Študenti so pomemben in nepogrešljiv partner

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je ob mednarodnem dnevu vsem študentom čestitala za njihov dan. Študenti so pomemben in nepogrešljiv partner, bodoči voditelji in aktivni državljani, zato na ministrstvu spodbujajo dialog in sodelovanje s študenti, je zapisala v poslanici.

Ob mednarodnem dnevu študentov se spominjamo dogodkov, ki so se trajno zapisali v zgodovino študentskega gibanja. Na ta dan leta 1939 so se namreč češki študenti uprli nacistični zasedbi praške univerze in za to plačali s svojimi življenji. To je po mnenju ministrice priložnost, da se za hip ustavimo in ozremo na položaj študentov v slovenski družbi danes.

Spomnila je, da imamo kakovosten, evropsko primerljiv in vsem dostopen javni visokošolski izobraževalni sistem, v katerem so študenti pomemben in nepogrešljiv partner, ne zgolj pri temah, ki so povezane z visokim šolstvom, ampak tudi na drugih področjih.

"Vsi si moramo prizadevati za dober položaj študentske populacije, ki je bila v preteklosti in bo tudi v prihodnje ključna progresivna sila sprememb v družbi," je zapisala in dodala, da so poskrbeli za boljšo socialno varnost študentov, omogočili izredno podaljšanje statusa študenta za tiste, ki med študijem postanejo starši, in sistemsko uredili zdravstvene preglede študentov. Bolj pa so odprli tudi vrata doktorskega študija.

"Uspeli smo zagotoviti stabilnost financiranja visokega šolstva, povečati sredstva zanj, tudi v proračunu za prihodnji dve leti bomo zagotovili rast proračunskih sredstev za študijsko dejavnost," je še navedla Makovec Brenčičeva.

Resda študij ni izključno priprava na zaposlitev, je pa zelo pomemben del tega, zato si na ministrstvu po ministričinih navedbah prizadevajo še tesneje povezati delodajalce in visokošolske zavode.