#EUface

Novica 19.10.2017 15:05

Dan odprtih vrat FGG: Področje gradbeništva se modernizira in premika v smer digitalizacije

Na področju gradbeništva je v zadnjih letih prišlo do velikega premika v smer digitalizacije. Danes je gradbeni inženir pravzaprav računalniški modelar, podoba gradbenega inženirja kot delavca na gradbišču v blatnih škornjih in s plastično čelado pa je po mnenju profesorja na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo (FGG) Žige Turka stvar preteklosti.

Gradbeništvo in geodezija sta stroki, ki že tisočletja ustvarjata infrastrukturo, v kateri živimo in delamo ter po kateri se premikamo. Ta infrastruktura bo vedno potrebna, celo vedno boljša bo morala biti, zato so vsi poklici s tega področja zelo pomembni in aktualni, je profesor Turk s Katedre za gradbeno informatiko na FGG povedal na današnjem dnevu odprtih vrat fakultete.

Poklici povezani z gradbeništvom in geodezijo se po mnenju Turka modernizirajo ter premikajo v smer digitalizacije. Danes je gradbeni inženir pravzaprav računalniški modelar, ki ustvarja digitalne modele stavb, s pomočjo umetne inteligence in najmodernejših orodij skrbi za to, da je bivanje v njih čim bolj udobno in prijetno, in upravlja s pametnimi mesti, je menil Turk.

Po besedah profesorja s Katedre za geotehniko Janka Logarja so se mladi v preteklih letih predvsem zaradi slabih razmer in nihanj na področju gradbeništva v manjši meri odločali za študij na FGG, zato danes gradbenih inženirjev primanjkuje. Mladi kadri s tega področja bodo tako v prihodnje po njegovi oceni zelo iskani. Pomembno pa je, da odločevalci zagotavljajo stabilnost področja, je poudaril.

Na FGG študente med drugim izobražujejo tudi na področju vodarstva, ki se nanaša na področje upravljanja z vodami, preskrbe s pitno vodo, čiščenje voda, ter področju geoinformatike. Slednja je po besedah profesorja s Katedre za geoinformatiko in katastre nepremičnin (KGKN) Krištofa Oštirja izredno interdisciplinarna veda, ki omogoča tudi aplikacije na področju družboslovja in humanistike.

Geoinformatiki s pomočjo senzorjev, satelitskih sistemov za opazovanje Zemlje, brezpilotnikov ali globalnih navigacijskih sistemov zajemajo, shranjujejo, obdelujejo in posredujejo prostorske podatke. Izdelujejo aplikacije, ki so uporabne tako v velikih tehnoloških podjetjih, v vladnih organizacijah, občinah ali v vsakdanjem življenju, je pojasnil Oštir.

Dan odprtih vrat FGG

Dekan fakultete Matjaž Mikoš je pojasnil, da je današnji dan odprtih vrat, ki ga fakulteta organizira četrto leto zapored, ena od promocijskih aktivnosti fakultete, na katerega vsako leto povabijo srednješolce, pa tudi učence zadnjih razredov osnovnih šol. Z dogodkom želijo med mladimi spodbuditi zanimanje za programe, ki jih na fakulteti ponujajo, ter preko praktičnih delavnic in demonstracij mladim predstaviti poklice, v katerih se lahko po fakulteti zaposlijo.

Dan odprtih vrat je ponudil predstavitve vseh študijskih programov prve stopnje na fakulteti - Gradbeništvo, Geodezija in geoinformatika ter Vodarstvo in okoljsko inženirstvo - ter informacije o poklicnih možnostih na področju gradbeništva, vodarstva, okoljskega inženirstva, geodezije, stavbarstva in prostorskega načrtovanja.

Mentorji in študenti oddelka za gradbeništvo so udeležencem razložili, kdaj so tla zadosti trdna za gradnjo, razkrili zakonitosti gradnje mostov in s pomočjo potresne mize z udeleženci iskali gradbene rešitve za večjo potresno varnost stavb.

S področja geodezije so udeleženci spoznali delo geodeta, geodetske merske instrumente in osnovne tehnologije zajema prostorskih podatkov. S kratko demonstracijo pa so prikazali zajem 3D-podatkov z laserskim skenerjem ter delovanje sistema GNSS.

Oddelek za okoljsko gradbeništvo je udeležencem predstavil model podtalnice ter model premeščanja rečnih sedimentov. Seznanili so se tudi z meritvami, ki predstavljajo osnovo vsake raziskave ali napovedi, ter poskušali izmeriti, kdaj padavine vodijo v poplave.

Na fakulteti si prizadevajo za mobilnost študentov in zgodnje načrtovanje karierne poti

Na fakulteti je trenutno vpisanih približno 800 študentov, od tega preko 400 na prvi stopnji. Fakulteta je priljubljena tudi med študenti v okviru programa Erasmus, letos jih gostijo približno 80, je dejala prodekanja za študentske zadeve Simona Savšek.

Na fakulteti se po besedah prodekanje vseskozi trudijo, da bi bili študenti čim bolj mobilni, da bi se udeleževali študijskih izmenjav in praks ter da bi že kmalu začeli načrtovati karierno pot. Po njenem mnenju lahko v prihodnje pričakujemo odlične inženirje, ki bodo sposobni reševati probleme v praksi in se povezovati z ostalimi strokami.