#EUface

Novica 16.9.2017 5:00

S številnimi dogodki po državi se začenja Evropski teden mobilnosti

S številnimi dogodki po državi se danes začenja Evropski teden mobilnosti. V Ljubljani se bodo danes zbrali udeleženci Eco relija, ki jih bo ob zaključku prireditve nagovorila evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Letos bo sicer Evropski teden mobilnosti potekal pod sloganom Združimo moči, delimo si prevoz.

Evropski teden mobilnosti predstavlja vrhunec sicer stalnih prizadevanj vse več občin za promocijo človeku in okolju bolj prijaznih načinov mobilnosti. V prihajajočem tednu bodo tako občine skupaj s sodelujočimi različnimi institucijami izvedle številne dogodke, pri čemer je izvedba nekaterih odvisna od vremena.

V letos skupno 71 sodelujočih občinah so v Evropskem tednu mobilnosti napovedana kolesarjenja in pohodi, odprtja novih odsekov kolesarskih poti in kolesarskih poligonov, pločnikov ter novih sistemov izposoje koles. Potekala bo vrsta predavanj, branj in predstavitev ter različne delavnice za osveščanje o trajnostni mobilnosti.

V Mestni občini Ljubljana bodo letos v tednu mobilnosti aktivnosti osredotočene predvsem na mlade med 15 in 25 leti, med večjimi dogodki pa je današnji Eco reli, ki se bo začel in končal v Ljubljani, trasa pa bo vodila tudi prek Žužemberka in Novega mesta.

Mestna občina Koper dopoldne pripravlja osrednji promocijski dogodek - Zelena mobilnost, prihodnost za Koper. Na stojnicah pri Taverni se bodo predstavila društva, ki delujejo na področju varstva okolja, obiskovalci pa bodo lahko med drugim preizkusili električna kolesa in osebna vozila na električni pogon.

V Kranju bodo zainteresirani lahko več izvedeli o okolju prijaznih ukrepih v občini, v Novem mestu pa bo danes dan kolesa. Občine Radeče, Sevnica, Krško in Brežice organizirajo skupni projekt S kolesom ob Savi, v Tržiču pa se bo začel Ulični festival, ki bo ponudil aktivnosti za vse starostne skupine.

Evropski teden mobilnosti se zaključuje 22. septembra z dnevom brez avtomobila.