#EUface

Zgodba 13.9.2017 23:38

Evropski parlament odobril dodatnih 500 milijonov evrov za zaposlovanje mladih

Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu odobril dodatnih 500 milijonov evrov za pobudo za zaposlovanje mladih, kar je del povečanja v višini 1,2 milijarde evrov za obdobje 2017-2020.

Evropski poslanci so v resoluciji o predlogu spremembe proračuna pozvali Evropsko komisijo in države članice, naj dodatnih 500 milijonov evrov v celoti zagotovijo do konca leta 2017, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Poročevalec Jens Geier je v razpravi dejal, da je kljub nedavnim dobrim novicam o evropskem gospodarstvu še vedno brezposelnih ogromno mladih. Stopnja brezposelnosti pri mladih med 16 in 25 letom je dvakrat večja od povprečne stopnje brezposelnosti v veliko državah EU.

"Dodatnih 500 milijon evrov bo pomagalo ustvariti nova delovna mesta, usposabljanje in dodatno izobraževanje za najbolj potrebne. A to je še vedno premalo. Še naprej bomo zahtevali več sredstev za spopadanje s krizo," je poudaril Geier.

Poslanci so aprila podprli revizijo dolgoročnega proračuna EU, kar je prineslo dodatnih šest milijard evrov za nova delovna mesta, rast in reševanje izziva migracij, vključno z dodatnih 1,2 milijarde evrov za pobudo za zaposlovanje mladih med letoma 2017 in 2020.

Pobuda za zaposlovanje mladih je bila zasnovana leta 2013, namenjena pa je mladim do 25 let, ki se ne izobražujejo, niso zaposleni oziroma se ne usposabljajo in živijo v regijah, kjer je bila brezposelnost mladih leta 2012 več kot 25-odstotna.

Po podatkih Evropske komisije iz lanskega oktobra je pobuda od leta 2013 zagotovila neposredno podporo več kot 1,4 milijona mladim. Slovenija je v okviru pobude prejela 9,2 milijona evrov, brezposelnost mladih pa se je zmanjšala najbolj med vsemi državami članicami, so še sporočili iz Evropskega parlamenta.