#EUface

Novica 11.8.2017 14:56

Po zagotovilih vlade mladi prioriteta, njihove pobude dobrodošle

Vsaka investicija v mlade je investicija v družbo znanja in napredka, je ob mednarodnem dnevu mladih izpostavil premier Miro Cerar. Zagotovil je, da so mladi stalna prioriteta vlade. Po besedah ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič so vrata ministrstva za predloge mladih odprta na stežaj, njihove pobude pa dobrodošle.

"Ker se zavedamo, da se naložbe v mlade obrestujejo v sedanjosti in pozitivno vplivajo na prihodnost, so ti naša stalna prioriteta. Vsaka investicija v mlade je investicija v družbo znanja in napredka," je v sporočilu za medije pred mednarodnim dnevom mladih, 12. avgustom, izpostavil predsednik vlade Miro Cerar.

Mladim je ob njihovem dnevu čestitala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Kot je zapisala v poslanici, je osrednja tema letošnjega mednarodnega dneva mladih: Mladi za mir. Eno najpomembnejših vprašanj danes pa je, kako lahko mladi pomagajo pri gradnji bolj vključevalne, pravičnejše in tudi mirnejše družbe ter kako ustvarjati prihodnost, v kateri bomo lahko mirno sobivali vsi skupaj.

"Morda bo zvenelo kot oguljena fraza, a mislim povsem resno: srečujem vrhunske talente, razmišljujoče posameznice in posameznike, ki dokazujete, da ima Slovenija izjemen potencial. Morda nimate toliko izkušenj kot starejši, so pa ideje, zagnanost in energija, ki vas poosebljajo, najbolj dragocene," je zapisala ministrica.

Verjame, da mladi velikokrat slišijo, kako so "mladi naša prihodnost", ali pa "na mladih svet stoji", a dodaja, da se verjetno vsi skupaj ne zavedamo dovolj močno, da lahko boljšo in predvsem mirnejšo ter varno prihodnost ustvarjamo skupaj. "Ne bo dovolj, da o tem govorimo, o njej moramo tudi odločati. Skupaj, drug z drugim," je prepričana.

Izzivi današnjega časa so po njenih besedah preštevilni, zelo resni, a ne nerešljivi. Analize kažejo, da naj bi bili mladi politično relativno neaktivni. "Tradicionalno politiko torej prej vidite v rokah odraslih, ne pa tudi mladih. To je treba spremeniti, saj ste prav mladi tisti, ki prinašate spremembe," je v poslanici še navedla Makovec Brenčičeva.

Kot so zapisali v uradu vlade za komuniciranje, je 12. avgust za mednarodni dan mladih Generalna skupščina OZN razglasila leta 1999 z namenom, da tudi mladi dobijo dan v letu, ko lahko opozorijo na svoj položaj in opomnijo na težave, s katerimi se soočajo.

Ob tem so navedli, da je vlada mlade uvrstila med svoje prednostne naloge za leto 2017 ter kot prioritetna opredelila področja: zaposlovanje mladih, spodbujanje podjetnosti in podjetništva, spodbujanje inovativnosti in kreativnosti med mladimi in dostopnost stanovanj za mlade.

Spomnili so tudi, da je vlada ob sprejemanju proračuna za prihodnji dve leti potrdila povečanje sredstev za znanost, s katerimi želi poskrbeti za dvig ustreznih znanj za zaposlovanje, dostojnih delovnih mest in podjetništva. Vlada je sredstva za znanost v letu 2015 primerjalno povečala za 5,6 odstotka, v letu 2018 pa bo temu področju namenila še dodatnih 18 do 20 milijonov evrov sredstev, so navedli in dodali, da je po oceni premiera znanost gonilo razvoja in daje največ izzivov, elana in kreativnosti mladim.

Ob tem pa so izpostavili še dejavnosti mladinskega sektorja, ki po njihovi oceni povečujejo kakovost življenja mladih in spodbujajo nove ideje, dvigujejo medkulturno in medgeneracijsko solidarnost, vpeljujejo spremembe in razvoj. Kot so zapisali, sodelovanje in vključevanje mladih v civilno družbo in mladinske organizacije vodi k aktivnemu in odgovornemu državljanstvu ter izboljšuje kakovost življenja mladih.

V Sloveniji je leta 2016 delež mladih predstavljal 15,9 odstotka celotnega prebivalstva.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so v ločenem sporočilu poudarili, da skrb za mlade ostaja tudi ena ključnih prioritet ministrstva, še posebno pozornost pa so v zadnjem obdobju namenili zaposlovanju mladih. Ključno je namreč, da se mladi čim prej po zaključku izobraževanja zaposlijo, saj to pomeni, da se lahko osamosvojijo, izkoristijo svoje potenciale, si ustvarijo družino ...

Po navedbah omenjenega ministrstva v zadnjih letih prav na področju zaposlovanja mladih beležimo velik napredek. Tako je bilo julija 2017 v evidenci brezposelnih 45.169 oseb manj kot januarja 2014, mladih brezposelnih pa je prijavljenih 18.249 manj ali kar 53,8 odstotka manj.

Na ministrstvu ugotavljajo, da shema Jamstvo za mlade, ob tudi sicer ugodnejši gospodarski klimi, daje ugodne rezultate - hitrejša in kakovostnejša je obravnava mladih brezposelnih na zavodu, veliko število mladih je vključenih v programe aktivne politike zaposlovanja, okrepljene so napotitve mladih na prosta delovna mesta.

V letih od 2014 do 2016 se je zaposlilo skupaj 73.300 mladih brezposelnih, starih do 29 let, v obdobju od januarja do julija 2017 pa 13.307, so med drugim navedli in dodali, da bo v letih od 2016 do 2020 za jamstva za mlade skupno namenjenih 300 milijonov evrov iz proračuna in evropskih sredstev.