#EUface

Novica 2.8.2017 10:21

Oktobra že peti evropski teden programiranja

Pobuda za širjenje znanja digitalnih veščin evropski teden programiranja letos praznuje peto obletnico delovanja. Od leta 2013 je bilo v okviru pobude organiziranih prek 30.000 delavnic programiranja, na katerih je sodelovalo več kot milijon in pol mladih. Letos bo teden programiranja potekal od 7. do 22. oktobra.

Kot so zapisali na ministrstvu za javno upravo, gospodarstvo in družba terjata poznavanje digitalnih veščin. Strokovnjaki, ki obvladajo tudi digitalne veščine, pa so postali ključna delovna sila današnjega časa v vseh sektorjih evropskega gospodarstva.

Povpraševanje po njih se namreč vsako leto poveča za tri odstotke, število digitalno pismenih mladih pa tega povpraševanja ne dohaja. Kljub visoki stopnji brezposelnosti v Evropi zato številna prosta delovna mesta na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) ostajajo nezasedena. Če te težave ne bomo primerno rešili na evropski in nacionalni ravni, bo v evropskem prostoru do leta 2020 primanjkovalo 800.000 strokovnjakov IKT, opozarjajo na ministrstvu.

Tudi organizatorji evropskega tedna programiranja verjamejo, da imajo mladi, ki se pričnejo digitalnih veščin učiti že v šoli, na globaliziranem trgu delovne sile boljše izhodišča v primerjavi s tistimi, ki se z njimi srečujejo šele kasneje v življenju.

Slovenski ambasadorji projekta zato iščejo mentorje in učitelje, ki bodo med 7. in 22. oktobrom organizirali delavnice programiranja za učence na osnovnih in srednjih šolah. Delavnico lahko posvetijo programiranju, delovanju računalnikov, arhitekturi internetnega omrežja, pasteh lažnih novic, zasebnosti in varnosti na internetu ali kakšni drugi temi po vaši presoji, s katero bodo šolarji urili svoje digitalne veščine.

Koordinatorji projekta so v ta namen izdelali učno pripravo za delavnico programiranja s Scratchem, ki je brezplačno na voljo vsem mentorjem. Poleg tega bodo v pomoč z nasveti, kako organizirati in prijaviti dogodek ter kako izvesti delavnico programiranja brez računalnika, če v razredu nimate računalniške opreme. Več informacij je na voljo na uradni spletni strani evropskega tedna programiranja.

Podjetje SAP s partnerji pa v okviru pobude Meet and Code za izvedbo delavnice programiranja za otroke in mladino, stare med osem in 24 let, razpisuje sredstva v višini 400 evrov. Dogodke lahko izvajajo različne skupine civilne družbe kot so šole, IT strokovnjaki, podjetja ali računalniška društva, za pridobitev sredstev pa morajo biti sponzorji in organizatorji dogodka dobrodelne organizacije.

Evropski teden programiranja (Europe CodeWeek) je pobuda za širjenje znanja programiranja in drugih sorodnih veščin, ključnih za dvig digitalne pismenosti mladih. Nastal je na pobudo mladih svetovalcev za razvoj evropske Digitalne agende, ki so skupaj z Evropsko komisijo prepoznali pomanjkanje digitalnih veščin med evropskimi otroci in mladimi.

Da bi pri mladih vzbudili zanimanje za programiranje in ustvarjanje digitalnih projektov, so pričeli organizirati delavnice digitalnih veščin za šolarje, dijake in študente.