#EUface

Novica 19.7.2017 11:35

Zaživela bo vzorčna kmetija za Slovence v Gorskem kotarju

Kmetijski minister Dejan Židan in minister za Slovence po svetu Žmavc sta danes podpisala pol milijona vreden sporazum o skupnem sodelovanju in financiranju vzorčne kmetije za Slovence na območju Gorskega kotarja. Nosilec kmetije Zoran Ožbolt si želi, da bi mladi ostajali na tem območju in da bo ta projekt pomagal prav k temu cilju.

Prva vzorčna kmetija že žanje uspehe v Porabju, saj ima po mnenju Židana neposreden gospodarski učinek. Podoben projekt bodo v prihodnje zagnali na območju Gorskega kotarja, kjer bo vzročna kmetija namenjena razvoju kmetijstva na tem območju in revitalizaciji kmetijskih površin. Gorski kotar je po besedah ministra Žmavca 90-odstotno zaraščen z gozdom.

Žmavc je poudaril, da je ta projekt najmanj, kar lahko naredimo za Slovence na tem področju in za "hrvaško-slovenske odnose v nadaljevanju, ker to so prave poti". "Želimo, da mlade generacije ostajajo na tem področju, da imajo neko prihodnost. Pot pa bo še dolga. Želel bi si, da tu delo nadaljujemo," je dodal.

Nosilec kmetije Zoran Ožbolt je poudaril, da je današnji podpis za njih zelo velik dogodek in velika sreča, da sta se ministrstvi odločili pomagati na tak način. "Želimo si, da bi mladi ostajali v teh koncih, ki so dokaj pasivni. Upam, da bo projekt lepo zaživel in da bo imel veliko dobrih uspehov," je še rekel Ožbolt.

Kot je poudaril minister Židan, bo vzorčna kmetija sledila trem ciljem - razvoju živinoreje, predelavi mesa ter bo tudi nudila prostore za izobraževalne dogodke.