#EUface

Novica 16.7.2017 8:33

Mladi v ljubljanskih mladinskih centrih kakovostno preživljajo svoj prosti čas

Štirje četrtni mladinski centri v Ljubljani predstavljajo varen prostor za mlade iz lokalne skupnosti. Njihov namen je predvsem kakovostno preživljanje prostega časa mladih, je za STA pojasnila koordinatorka v bežigrajskem centru Maja Majcen. To poletje bodo organizirali tudi različne tabore, enodnevne izlete, poletne šole in festivale.

"Mladi rabijo nekoga, ki jim da priložnost, jim da glas. Potem se res pokaže, kaj vse znajo in da mislijo s svojo glavo," je razložila Majcnova. Poleg tega meni, da so centri "potencialne valilnice" novih idej in kreativnosti. V Ljubljani se nahajajo štirje takšni centri, in sicer v Bežigradu, Šiški, Črnučah in Zalogu.

Mladim ponujajo vsakodnevne delavnice. Med drugim so imeli po besedah Majcnove kuharske, ustvarjalne in umetniške delavnice, snemali so film, ustvarjali strip in risali grafite. V Črnučah imajo tudi glasbeni studijo, v Zalogu pa plesno dvorano, je za STA razložila koordinatorka.

V centrih lahko mladi berejo knjige ali se igrajo najrazličnejše družabne igre. Nekateri se učijo bodisi sami bodisi s prostovoljci. V enem izmed prostorov četrtnega mladinskega centra Bežigrad oziroma Mladinca imajo kuhinjo. V njej si nekateri kaj tudi skuhajo. "To je res zabavno, ko gredo po testenine, pa si skuhajo kakšne špagete," je dejala Majcnova. Ravno kuhinja po njenih besedah v prostore vnese občutek domačnosti.

Mladinec ima tudi mizo za namizni tenis. V sosednjem prostoru se nahaja projektor s platnom, na katerem so ravno pred kratkim gledali film. V tem prostoru potekajo tudi predavanja. "Skoraj vse, kar si človek zamisli, je pri nas, ali pa poiščemo nekoga, ki zna to izvesti," je še pojasnila tamkajšnja koordinatorka. Dodala je, da so poleg tega koordinatorji in prostovoljci mladim na voljo za pogovor in nasvet.

"Pri nas je, kot da bi se ena družina iz naselja zbrala na kupu. Vsak nekaj počne, vsi pa poskušamo sobivati drug z drugim," je opisala Majcnova.

Poleg aktivnosti v centrih izvajajo tudi zunanje aktivnosti. Teh je še posebej veliko v času počitnic. Poleti tako organizirajo različne tabore, enodnevne izlete, poletne šole in festivale. Celoten program aktivnosti sicer poskušajo prilagajati potrebam in željam mladih.

Ciljna populacija centrov so mladi med 10. in 20. letom. V prejšnjem mesecu so vsi centri skupaj beležili obisk povprečno 77 mladostnikov na dan, je navedla Majcnova. Od teh je bilo približno 43 takšnih, ki so bili stari nad 15 let. Mlajši, ki zahajajo v centre, pa večinoma obiskujejo zadnjo triado osnovne šole.

Centri so sicer odprti vsak od ponedeljka do petka od 14. do 19. ure. Od 1. julija pa do 31. avgusta so odprti od 12. do 20. ure. Ob sobotah sta odprta tudi centra v Bežigradu in Šiški, razen v času praznikov in šolskih počitnic, je zapisano na spletni strani Javnega zavoda Mladi zmaji.

Obišče jih lahko kdor koli, s seboj pa mora prinesti podpisano soglasje staršev. Z njim koordinatorji namreč pridobijo kontaktne podatke staršev v primeru, da se njihovim otrokom kaj zgodi. Majcnova je poudarila tudi, da centri ne predstavljajo varstva mladih.

Javni zavod Mladi zmaji je krovna organizacija in usklajuje delovanje ljubljanskih četrtnih mladinskih centrov. Ustanovila pa ga je Mestna občina Ljubljana.