#EUface

Novica 15.7.2017 10:37

V Slovenski Bistrici imajo prvi klopci za polnjenje e-naprav

Ljudska univerza Slovenska Bistrica je v neposredni bližini svojih prostorov nedavno postavila prvi solarni polnilni klopci v Sloveniji. Okoli 4000 evrov vredna naložba, ki so jo v celoti financirali sami, uporabnikom ob počitku hkrati omogoča uporabo sončne energije za brezplačno polnjenje svojih elektronskih naprav.

Kot je pojasnila direktorica bistriške Ljudske univerze Brigita Kruder, gre za eno najsodobnejših pridobitev v mestu, s čimer se Slovenska Bistrica in Slovenija umeščata ob bok številnim evropskim mestom.

"V Sloveniji takih klopi še ni bilo, prvi dve smo postavili pri nas in sta darilo našim občanom, saj se zavedamo, da je dostopnost do interneta in energije ključna za prihodnost," je dejala Kruderjeva.

Vsaka od dveh klopi, ki stojita na avtobusni postaji v Ozki ulici in pred stavbo Ljudske univerze, hkrati omogoča tri polnjenja, ob tem pa so Bistričanom in obiskovalcem mesta omogočili še brezplačen dostop do hitrega interneta.

Delovanje in uporabo klopi lahko spremljajo in upravljajo prek aplikacije, ki je v prvem mesecu dni zabeležila 128 polnjenj in 313 uporabnikov brezžičnega interneta, kar pomeni, da so storitev polnjenja dnevno uporabili vsaj štirje ljudje, vsaj deset pa se jih je povezalo na internet. Ob tem sta obe klopi skupaj proizvedli 12,2 kilovatne ure električne energije.

"Klopci so za svoje vzeli mladi in stari, takšni s telefoni ali brez njih. Še posebej dragocene so v poletni vročini, saj so ves čas prijetno ohlajene, za kar poskrbijo vgrajeni ventilatorji. Prav tako so privlačne, ko so osvetljene v poletnih večerih. Klopi so energetsko samozadostne, saj za svoje delovanje uporabljajo izključno sončno energijo," je še dodala Kruderjeva.

V omenjenem zavodu načrtujejo še postavitev električne polnilne postaje, ki bo prav tako brezplačna za uporabnike, pa tudi nakup električnega službenega vozila, ki ga bodo ponudili v souporabo javnemu sektorju.