#EUface

Novica 6.7.2017 13:27

Na srečanju Slovencev iz tujine izpostavili pomen mladih v tujini

Na vseslovenskem srečanju v državnem zboru so se danes zbrali rojaki iz zamejstva in sveta. Na srečanju z naslovom Slovenec sem so med drugim izpostavili položaj mladih, ki odhajajo v tujino, in pomen njihovega sodelovanja pri aktivnostih Slovencev v tujini.

Na 17. tradicionalnem vseslovenskem srečanju je predsednik DZ Milan Brglez poudaril pomen domovine, ki jo "prepogosto razumemo kot samoumevno ter jo posledično, žal, morda tudi manj cenimo".

Osrednja tema srečanja so besede pesmi Jakoba Gomilšaka Brez ponosa nad pripadnostjo slovenskemu narodu, slovenskega jezika in kulture ne bi bilo mogoče. "Domoljubje je namreč vrednota, ki je v preteklosti omogočila narodovo preživetje, zato ga moramo ohranjati in razvijati," meni Brglez.

Izpostavil pa je tudi izseljevanje v zadnjih letih. "Še posebej opazno predstavniki mlajše, dobro izobražene populacije, ki zaradi pogubnih učinkov gospodarske in finančne krize, s tem pa tudi izgube delovnih mest in varčevanja na vseh ravneh, niso uspeli najti ustrezne zaposlitve," je povedal.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je dodal, da se moramo "zavedati, da je zgolj društvena dejavnost preživela oblika dela". Meni, da je treba mlade vzpodbuditi k sodelovanju in vključevanju v aktivnosti pri sodelovanju z matično domovino. "To pomeni, da odpiramo prostor in teme kroženju in ne begu možganov," je pojasnil.

Izpostavil je, da je manjšinska politika pomembna vez, ki lahko prispeva k multikulturnosti in krepitvi identitete posameznega naroda. "Slovenija je lahko z našo politiko dela na področju manjšin mnogo večja, kot je," je poudaril.

Tudi predsednik komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ivan Hršak je poudaril izseljevanje mladih. "Veliko mladih pripadnikov slovenske skupnosti zunaj meja Republike Slovenije zaradi namerne ali spontane asimilacije izgublja stik s slovenstvom," je povedal. Meni, da bi si morali v domovini prizadevati za sprejem dodatnih ukrepov za ohranitev slovenske kulture med mladimi v tujini.

Za ohranjanje slovenske biti je nujen odnos sodelovanja med Slovenci v matični domovini in zunaj njenih meja. "Skupaj moramo krepiti samozavest, ki je pogosto na preizkušnji," je dodal in izpostavil sramežljivo izobešanje zastave ob državnih praznikih.

"Kako veliki ali majhni smo, je odvisno od tega, ali smo lahko komu vzor," je pojasnil predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič. Naštel je, da smo veliki po uspehih v športu, kulturi, naravnem okolju, članstvu v mednarodnih organizacijah in znanosti in inovacijah. "Veliko znanstvenikov odhaja v tujino, vendar ostajajo Slovenci," je opozoril Pleskovič.

Predsednica Slovenskega kluba Trst in novinarka Primorskega dnevnika Poljanka Dolhar je predstavila življenje slovenske manjšine v Italiji. "Možnost sočasnega črpanja iz obeh svetov je bogastvo, ki se ga ne zavedamo dovolj in ga ne znamo dovolj dobro unovčiti," je dodala.