#EUface

Zgodba 22.6.2017 9:13

"Vedno moraš biti v pogonu in čimbolj aktiven"

Klementina Milošič je 32-letna Slovenka, ki se je po diplomi na ljubljanski pravni fakulteti odpravila na študij glasbenega menedžmenta v ZDA, v katerem je združila dve svoji ljubezni - pravo in glasbo. Trenutno živi v New Yorku, kjer dela v enem izmed najbolj priznanih podjetij za glasbeni menedžment, ki zastopa trenutno najbolj uveljavljene DJ-je in glasbene producente v ZDA in po svetu.

Prekmurka, doma iz Turnišča, je srednjo šolo obiskovala na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Leta 2011 je diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani in se dve leti kasneje po opravljenih sprejemnih izpitih v Rimu in pridobitvi štipendije preselila v Boston, kjer je na fakulteti Berklee College of Music študirala glasbeni menedžment.

ZDA, New York.
Klementina Milošič.
Foto: STA

Kot je dejala, si je selitve v tujino že od nekdaj želela, ZDA pa so jo privlačile zaradi razvite glasbene industrije. Na odločitev pa je seveda vplival tudi študij glasbenega menedžmenta, saj pri nas te smeri študija zaenkrat še ni, ker je trg za kaj takega premajhen, je pojasnila.

Na bostonski fakulteti je Milošičeva diplomirala s "summa cum laude" ter se nato preselila v Los Angeles, kjer je dobila plačano pripravništvo na največji glasbeni založbi Sony Music Entertainment, kar je bila po besedah Milošičeve "fenomenalna izkušnja".

Dinamična in kreativna služba v New Yorku

Trenutno živim v New Yorku, kjer dela v podjetju TMWRK Management, ki se ukvarja z glasbenim menedžmentom in v katerem dnevno nudijo podporo uveljavljenim glasbenikom in producentom. Ob tem se v prostem času tudi sama ukvarja z menedžmentom in zastopa glasbenike s celega sveta, med drugim skupino, ki je trenutno ena izmed vzhajajočih zvezd na Kitajskem in za katere tudi aranžira glasbo.

Pravi, da tipičnega delovnega dneva skoraj ni, saj je delo odvisno od tega, kaj njihovi glasbeniki tisti dan počnejo - lahko, da so v studiu in snemajo ali pa so na glasbenem festivalu ali na turneji.

"Najbolj všeč mi je, da je delo izjemno dinamično in kreativno, vsak dan je drugačen. Veseli me dejstvo, da lahko na nek način pripomorem h karieri in uspehu glasbenikov, ki jih tudi sama občudujem oz. poslušam," je povedala Milošičeva.

Prilagajanje na ameriški šolski sistem velik izziv

Milošičeva se je na življenje v ZDA hitro privadila, tudi zaradi velikega števila priseljencev in študentov s celega sveta. Nekoliko večji izziv pa je bilo prilagajanje na ameriški šolski sistem, v katerem "vsi želijo izstopati in posledično sodelujejo pri predavanjih in se vključujejo v čim več obštudijskih dejavnosti," je ponazorila Milošičeva.

"Na začetku se mi je bilo nerodno izpostavljati, ker tega prej nisem bila vajena, vendar sem kmalu uvidela, da je to izjemno pomembno, saj te šele takrat profesorji opazijo in vzamejo pod svoje okrilje. Tukaj moraš res vedno biti v pogonu in čimbolj aktiven."

Študij v ZDA ponudi več priložnosti za razvoj kariere

Študij v ZDA se sicer po kakovosti ne razlikuje od študija na slovenskih univerzah, ocenjuje Milošičeva, vendar pa ameriške univerze nudijo več kariernih priložnosti. Fakulteta v Berkleeju denimo vsak dan pripravlja delavnice, seminarje in panele, k predavanju pogosto povabijo najbolj uveljavljene glasbenike, producente in ljudi, ki igrajo pomembno vlogo v glasbeni industriji.

"S tem študentom omogočijo vpogled v samo delo teh ljudi, možnost, da postavljajo vprašanja, hkrati pa nam s tem omogočijo mreženje. Tako sem dosti priložnosti dobila s tem, ker sem se preko faksa povezovala z določenimi ljudmi in si tako odpirala vrata v glasbeno industrijo."

Razlika je tudi v tem, je dodala Milošičeva, "da je v ZDA veliko mednarodnih študentov, s katerimi skozi šolanje skleneš tesna prijateljstva, kar ti že med študijem omogoča poslovne vezi po celem svetu".

Aktivna študentka

V času študija je Milošičeva sodelovala tudi v projektu "Recording Artist Project" na pravni fakulteti na Harvardu, kjer so nudili "pro bono" svetovanje glasbenikom, producentom, založnikom in ostalim, delujočim v glasbeni industriji. Objavila je tudi dva članka, enega o evropskem poskusu zgraditve globalne baze z informacijami o avtorskih pravicah.

Za svoje akademske dosežke je leta 2015 prejela nagrado "Music Business/Management Marketing & Technology Award". Gre za nagrado oddelka za glasbeni poslovni menedžment, ki jo vsako leto podelijo le trem študentom. Nagrado podeljujejo profesorji, predstojnik oddelka ter dekan fakultete.

Istega leta pa je kot soavtorica sodelovala tudi v akademski raziskavi na temo pravičnosti in transparentnosti v glasbeni industriji v okviru inštituta Rethink Music, ki je bila v glasbeni industriji dobro sprejeta. O raziskavi so med drugim poročali tudi v medijih, kot so New York Times, Forbes, Boston Globe, Billboard, The Guardian, NPR, Wall Street Journal ...

Slovenska hrana in ameriška multikulturnost

Milošičeva Slovenijo pogreša, a zaradi narave svojega poklica več priložnosti vidi v tujini. V ZDA pogreša predvsem slovensko hrano in kavo ter hitre skoke na obalo ali v hribe. Po drugi strani pa bi ob vrnitvi v Slovenijo pogrešala ameriško multikulturnost. V New Yorku ji je namreč najbolj všeč ravno to, da vsak dan spoznava nove ljudi. Ljudje so bistveno bolj odprti, zato je tudi navezovanje stikov lažje, je dejala.

Mladim je še svetovala, da v kolikor razmišljajo o odhodu v tujino, naj se opogumijo, saj je to zelo zanimiva in dragocena izkušnja. "Tudi če se ne izide, lahko v najslabšem primeru še vedno pridejo domov," je zaključila Milošičeva.

Predmet, ki me predstavlja

Milošičeva si je za predmet, ki ji je ljub, izbrala džezvo za kavo. Ta je, kot pravi, že zelo obrabljena, a jo kljub temu ob vsaki selitvi nese s sabo. "Sem namreč velik ljubitelj kave, spijem najmanj tri na dan, in ker je v Ameriki težko dobiti dobro kavo, si jo večino skuham kar doma v tej džezvi."

ZDA, New York.
Najljubši predmet - džezva.
Foto: STA

Evropski mladinski portal je spletno mesto, vzpostavljeno s strani Evropske komisije, ki mladim po vsej Evropi pomaga izbirati med številnimi možnostmi, ki jih ponuja EU na različnih področjih, kot so prostovoljstvo, delo, učenje, kultura in ustvarjalnost ipd. Namen portala je mladim omogočiti enostaven dostop do informacij o evropskih priložnostih za mlade ter spodbujati participacijo mladih. Informacije na portalu se nanašajo na osem glavnih področij, pokrivajo 34 držav in so na voljo v 28 jezikih.