#EUface

Novica 30.5.2017 10:55

V EU do leta 2020 na tisoče brezplačnih brezžičnih dostopnih točk

Svet EU in Evropski parlament sta v ponedeljek dosegla dogovor o zagotavljanju brezplačnega dostopa do spleta v več tisoč mestih po Evropi. V okviru projekta WiFi4EU naj bi do leta 2020 na javnih krajih, kot so parki, bolnišnice in knjižnice vzpostavili javne točke za dostop do brezžičnega interneta, kar bi financirala EU.

Brezplačen dostop do spleta bo na voljo v vseh članicah unije. Pri tem se bodo v projektu še posebej osredotočili na točke, kjer je trenutno težko dostopati do interneta, je v ponedeljek sporočilo malteško predsedstvo Sveta EU.

EU bo za to v prihodnjih dveh letih namenila 120 milijonov evrov, s tem denarjem pa naj bi vzpostavila med 6000 in 8000 javnih točk za dostop do brezžičnega interneta. Proračun za projekt je sicer še treba dokončno doreči.

Malteški minister za konkurenčnost Emmanuel Mallia je v imenu malteškega predsedstva EU poudaril, da bo projekt WiFi4EU omogočil dostop do hitre internetne povezave tudi državljanom, ki sicer ne bi imeli možnosti uporabe hitrega interneta. "Spodbudil bo uporabo digitalnih storitev in zmanjšal digitalni razkorak, med drugim tudi tam, kjer je dostop do spleta zdaj omejen," je dodal.

"WiFi4EU je dobrodošel prvi korak, a za hitre internetne povezave na celotnem ozemlju unije bo treba storiti še veliko več," pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal evropski komisar Andrus Ansip, pristojen za enotni digitalni trg.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je načrte za WiFi4EU prvič omenil lani, ko je izpostavil, da je cilj unije "opremiti vsako evropsko vas in mesto z brezplačnim dostopom do interneta okoli javnih središč do leta 2020".

Prve javne točke za dostop do brezžičnega interneta v okviru projekta naj bi vzpostavili konec letošnjega leta.