#EUface

Novica 29.5.2017 16:16

Pahor dijakom Gimnazije Želimlje zaželel kreativnosti in poguma

Predsednik republike Borut Pahor je danes obiskal Gimnazijo Želimlje, kjer se je srečal z zmagovalno ekipo v odpiranju fizikalnih sefov ter se z dijaki pogovarjal o prihodnosti in njihovih pogledih na današnjo družbo. "Stremite k temu, da boste kreativne, pogumne in svobodne osebnosti", ki bodo kos izzivom časa, jih je spodbudil.

Kot so sporočili iz urada predsednika, se je Pahor na Gimnaziji Želimlje najprej srečal z ekipo, ki je marca v Izraelu na mednarodnem tekmovanju v odpiranju fizikalnih sefov osvojila prvo mesto. Dijaki so predsedniku pokazali sef, ki ga nobena od 30 sodelujočih ekip v Izraelu ni uspela odpreti.

Ekipa Gimnazije Želimlje je sicer letošnji državni podprvak v odpiranju fizikalnih sefov, prvo mesto na tem mednarodnem tekmovanju pa je osvojila že drugič.

Pozneje je Pahorja v šolski telovadnici sprejelo več kot 300 dijakov, s katerimi je razpravljal o prihodnosti in njihovih pogledih na današnjo družbo. Dijake je zanimala tudi vloga Slovenije v mednarodni skupnosti, položaj Slovenske vojske, pomen znanosti za razvoj in preboj Slovenije ter pomen neodvisnosti medijev pri ustvarjanju strpne družbe.

V razpravi o funkciji in pristojnostih predsednika republike je Pahor ocenil, da je najpomembnejša lastnost predsednika republike, "da skupnost povezuje v celoto", na vprašanje, kdo je najbolj karizmatična oseba, ki jo je spoznal na svoji politični poti, pa je odgovoril, da je to Nelson Mandela.