#EUface

Novica 29.5.2017 16:23

Brglez: Mladi se soočate z vprašanji, ki so bila za mojo generacijo nepredstavljiva

V DZ se je danes več kot sto mladih parlamentarcev zbralo na 27. zasedanju nacionalnega otroškega parlamenta, da bi razpravljali o svoji prihodnosti. Njihov gostitelj Milan Brglez je v nagovoru na plenarnem delu ocenil, da se mladi danes soočajo z vprašanji in problemi, ki so bili za njegovo generacijo in mnoge mlajše od njega, nepredstavljivi.

Osrednja tema letošnjega srečanja, ki ga tradicionalno pripravi Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), Otroci in načrtovanje prihodnosti je po oceni predsednika DZ Brgleza aktualna, a hkrati zahtevna tema. Načrtovanje prihodnosti je odgovorna naloga vsakega izmed nas, "kaj šele za tiste, ki vas večina življenjskih radosti in najpomembnejših odločitev še čaka", je dejal.

Ob tem se je ozrl v čas svojega otroštva in ocenil, da se njegovi generaciji in tudi mnogim mlajšim od njega ni bilo denimo treba obremenjevati z vprašanjem varnosti, z vprašanji varstva okolja in nevarnostjo podnebnih sprememb. Tudi tedanji medsebojni odnosi so bili ob odsotnosti pametnih telefonov, računalnikov in družbenih omrežij po njegovih besedah pristnejši.

"Način, na katerega smo živeli, ter družba, v kateri so nas starši vzgajali, sta pustila pomemben pečat na vrednotah, v skladu s katerimi smo odraščali in v skladu s katerimi se trudimo delovati še danes," je dejal. Prepričan je, da si tudi današnja mladina želi družbe, v kateri solidarnost, enakopravnost, sočutje do sočloveka ter odgovornost do družbenega in naravnega okolja ne bodo postavljeni pod vprašaj.

A zdi se, kot je opozoril Brglez, da je današnji svet veliko bolj zapleten ter zaradi globalizacije in tehnološkega napredka tudi bolj povezan. Ključ do pristne demokracije je po njegovih besedah aktivno državljanstvo. In ne glede na to, kakšen poklic bodo otroci nekoč opravljali, njihov prispevek k skupnemu dobremu bo vedno pomemben, je še poudaril Brglez.

Izrazil je veselje, da so mladi s svojimi svežimi idejami optimistično pripravljeni sooblikovati družbo. Zasedanje v DZ je po njegovem prepričanju posebna izkušnja, še bolj pomembne pa so izkušnje, ki so jih že pridobili s sodelovanjem na drugih zasedanjih, saj so "neprecenljiva popotnica za naprej". Mladi so namreč v tem šolskem letu že razpravljali na razrednih, šolskih, občinskih in regijskih otroških parlamentih.

Mlade parlamentarce je pozdravil tudi premier Miro Cerar in jih pohvalil za angažiranost. "Tisti, ki ste tukaj, ste očitno bolj družbeno aktivirani in motivirani kot vaši vrstniki," je dejal. Poudaril je, da je njihova vloga zelo pomembna, saj so glasniki volje mladih. Pozval jih je, naj bodo pri podajanju stališč odločni, a potrpežljivi, naj upoštevajo celotno generacijo, ne le posameznikov, in da naj ne zapostavljajo ranljivih skupin.

Cerar opaža, da starejši zaradi družbenih sprememb vedno težje sledijo željam mladih. "Mlajše generacije nas morajo učiti, kako vidijo svet in kako želijo v njem živeti. Mi pa vam moramo prisluhniti," je dejal in jim zagotovil, da njihovo mnenje šteje. "Ne samo v tem parlamentu, ne samo na vaši šoli, ampak v celem svetu," je poudaril in dodal, da jim sooblikovanje sveta omogoča internet.

V dopoldanskem delu je sicer 114 mladih parlamentarcev po uvodnih nagovorih in izvolitvi predsedstva najprej po skupinah razpravljalo o prihodnosti, vrednotah in okolju ter o tem, kdo so in kakšni ljudje želijo postati, pozneje pa so svoja razmišljanja predstavili na plenarnem zasedanju.

Razpravi so se poleg Brgleza in Cerarja pridružili med drugim še ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, minister za kulturo Tone Peršak, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer ter poslanca Jani Möderndorfer (SMC) in Violeta Tomić (ZL).

V Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) poudarjajo, da projekt izvajajo že od leta 1990 in pomeni eno od izvirnih oblik spodbujanja otrok k izražanju lastnih mnenj o vprašanjih, ki jih po demokratičnem postopku izberejo sami. "Letos je v otroškem parlamentu od začetka šolskega leta sodelovala skoraj polovica vseh osnovnih šol v Sloveniji in približno 3000 učencev in učenk," so zapisali v sporočilu za javnost.

Otroke je sicer danes nagovorila tudi predsednica ZPMS Darja Groznik, ki je današnje zasedanje ocenila kot praznik demokracije, saj prek otroškega parlamenta, "mladi vstopajo v svet demokratičnega govora in svet razmišljanja o družbi, ki jo bodo zelo hitro vodili prav oni".