#EUface

Novica 21.4.2017 6:00

Za uvod v mladinski festival angažiranega pisanja itn. debata o branju

Na Vodnikovi domačiji se bo danes začel prvi mladinski festival angažiranega pisanja itn, ki bo ponudil dva dneva pogovorov in predavanj, predstavi, stripovsko delavnico, pripovedovalski dogodek in koncert. Festival bo ob 10. uri uvedla debata na temo Je vsako branje branje iz užitka?, ki jo bodo moderirali člani bralnega kluba Fejstbukerji.

Bralni klub Fejstbukerji deluje pod okriljem založbe Mladinska knjiga. Kot je na nedavni novinarski konferenci povedala urednica mladinskega leposlovja pri založbi in mentorica kluba Fejstbukerji Alenka Veler, bo beseda tekla o tem, kaj se zgodi, ko neka knjiga pride na seznam t.i. obveznega branja in ko prej zanimivo čtivo izgubi svoj čar.

Po besedah programske vodje Vodnikove domačije Tine Popovič so se za organizacijo festivala odločili na eni strani zato, ker zgolj ravnodušnost ne bo pripeljala do sprememb v svetu, zanje je potrebna angažiranost. Poleg tega opažajo, da splošna izobrazba izginja in da so ljudje vse bolj ozko usmerjeni. Tretji razlog pa je, da je v današnjem svetu hiperprodukcije in poplave najrazličnejših izdelkov mlade težko pritegniti h knjigi.

Festival bo med drugim ponudil še predavanje Lenarta J. Kučića o medijski pismenosti in predavanje Boštjana Narata, ki se bo posvetil pavšalni rabi besed in pod drobnogled postavil izbrane besede.

O odgovornosti avtorja do bralca bodo razpravljali Boštjan Videmšek, Janja Vidmar in Žiga X Gombač, na pogovoru z naslovom Moje branje je moja odločitev pa se bodo Boštjan Gorenc Pižama, Janja Vidmar, Goran Vojnović in Neli K. Filipić osredotočili na precej novo zvrst knjig za t.i. mlade odrasle, ki poskuša zapolniti knjižno polico med otroško in odraslo literaturo.

Organizatorji med drugim napovedujejo tudi pogovor na temo Z glavo in rapom: Ali je rap lahko poezija? ob izidu knjige Ti si čist normalen, na katerem bodo sodelovali raperji Doša, Nikolovski in Valterap.

Stripovska delavnica, ki jo bosta vodila striparja David Krančan in Andrej Štular, bo namenjena angažiranemu stripu, pripovedovalski dogodek pa bo posvečen risoromanu Rdeča Rosa angleške striparke Kate Evans, ki ga je v prevodu Anje Golob izdala založba VigeVageKnjige.

Na Vodnikovi domačiji bo 22. aprila delovala tudi festivalska knjigarna.

Festival, ki ga organizirajo Vodnikova domačija, inštitut Divja misel in Mladinska knjiga v sodelovanju s številnimi soorganizatorji, bo sklenil koncert v Kinu Šiška, na katerem bodo nastopili Klemen Klemen, Doša, Trkaj, Gero, Kosta, Toxick, Valterap, Zlatko in Samo Boris.