#EUface

Novica 22.3.2017 11:49

Mladi se bodo pomerili v znanju računalništva in informatike

V Ljubljani bo v soboto potekalo tekmovanje v znanju iz računalništva in informatike (RTK) za srednješolce. Tekmovalci se bodo pomerili v dveh panogah, in sicer v tekmovanju iz računalništva ter v razvoju spletnih aplikacij.

V panogi računalništvo bodo mladi tekmovali v treh težavnostnih skupinah. Najboljši tekmovalci iz druge in tretje skupine bodo povabljeni na izbirno tekmovanje za udeležbo na srednjeevropski računalniški olimpijadi CEOI, ki bo potekala med 10. in 15. julijem 2017 v Ljubljani. Slovenijo bosta na tem tekmovanju lahko zastopali dve ekipi.

Udeleženci se bodo pomerili tudi v razvoju spletnih aplikacij. Vsi tekmovalci prejmejo isto nalogo, ki jo rešujejo posamično na računalnikih. Naloga tekmovalcev je razviti spletno aplikacijo, ki mora vizualno in funkcionalno ustrezati prejeti nalogi.

Na dogodku bodo obenem razglasili še zmagovalce t.i. off-line naloge z naslovom Najkrajši skupni nadniz, ki jo morajo tekmovalci oddati do 24. marca, ter zmagovalce tekmovanja v izobraževalnih videoposnetkih.

V okviru dogodka bo potekalo tudi predavanje Phonebusters - kako varni so v resnici mobilni telefoni?, na katerem bodo spregovorili o sodobnih grožnjah mobilni telefoniji, kot so klicanje z lažno identiteto, preusmerjanje klicev, lovilci IMSI-številk, prestrezanje pogovorov in SMS-sporočil. Na predavanju si bodo ogledali, kako omenjeni napadi delujejo, kako, če sploh, jih lahko zaznamo in predvsem kako se lahko ubranimo pred njimi.

Dopoldanski del tekmovanja se bo odvil na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (FRI), popoldanski pa na Institutu Jožef Stefan (IJS).

Namen tekmovanja RTK je povečati zanimanje za področje računalništva in informatike ter produkcijo izobraževalnih vsebin med dijaki, kot tudi nagraditi najboljše ter jim omogočiti nadaljnjo pot na teh zanimivih področjih, so zapisali organizatorji.

Tekmovanje pripravlja računalniško združenje ACM Slovenija v sodelovanju z IJS, FRI, Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) Univerze na Primorskem in organizacijo IEEE Slovenija.

Šolsko tekmovanje RTK je sicer del sklopa tekmovanj ACM v znanju računalništva, informatike in programiranja, ki so namenjena različnim starostnim skupinam - od osnovnošolcev do srednješolcev in študentov.