#EUface

Igra Evrope 18.1.2017 18:10

Igra Evrope tudi na Gimnaziji Ilirska Bistrica

Dijaki gimnazije Ilirska Bistrica so se danes udeležili delavnice, v kateri so prek zabavnih iger in pogovora spoznavali vrednote Evropske unije. Delavnico sta v okviru projekta Igra Evrope pripravila Mladinski svet Slovenije (MSS) in Društvo za podporo mladim.

Udeleženci delavnice so se najprej dotaknili koncepta vrednot, pri čemer so mladi ideje iz vsakdanjega življenja povezovali ter jih nadgrajevali. Tekom delavnice so spregovorili o človekovih pravicah, načelih enakosti in enakopravnosti.

Ilirska Bistrica, Gimnazija Ilirska Bistrica.
Druga delavnica projekta Igra Evrope.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Dijaki so prek različnih iger so spoznavali pomen enakosti in medsebojne pomoči ter razpravljali o trajnostnem razvoju. Dijaki so se strinjali, da je potrebno ljudi opozoriti na posledice neustreznega odnosa do okolja ter poudarili pomen trajnostnega razvoja, predvsem v luči skrbi za prihodnje generacij.

Dijaki so sicer kot najpomembnejše vrednote izpostavili skupinsko delo in medsebojno pomoč. Tudi po mnenju trenerke MSS Rebeke Maršnjak si bodo dijaki najbolj zapomnili to, da morajo biti solidarni, da morajo med seboj sodelovati ter da lahko kot skupina dosežejo največ.

Kot so po zaključku delavnice poudarili mladi udeleženci, bodo odslej še bolj vestni pri skrbi za okolje, hkrati pa bodo bolj pozorni na tiste, ki potrebujejo pomoč ter se trudili za še večje sodelovanje in povezanost v razredu.

V okviru projekta Igra Evrope bodo na srednjih šolah v različnih slovenskih regijah izvedli skupno 12 delavnic o pomenu in vlogi Evropskega parlamenta in temah, povezanih z evropskim državljanstvom. Naslednja delavnica bo potekala prihodnji teden v Slovenski Bistrici.

Udeleženci bodo na delavnicah med drugim spoznavali teme evropskega državljanstva, socialne izključenosti, družbene odgovornosti, aktivnega državljanstva, medkulturne vzgoje, sonaravnega razvoja in človekovih pravic.

Ilirska Bistrica, Gimnazija Ilirska Bistrica.
Druga delavnica projekta Igra Evrope.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ob zaključku projekta pa bodo pripravili simulacijo Evropskega parlamenta, kjer bodo mladi imeli priložnost, da v praksi spoznajo delovanje procesov, ki potekajo v Evropskem parlamentu.

Glavni cilj projekta Igra Evrope je ta, da mladi spoznajo, katere so temeljne vrednote Evropske unije, kaj lahko z njimi pridobijo ter kako lahko pomagajo sodržavljanom ter vplivajo na družbeno dogajanje.

Dogajanje na delavnicah smo spremljali tudi prek Snapchata, zgodbo z utrinki si lahko ogledate na profilu "stanovice".